Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz w każdej chwili określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Przeczytaj więcej w Polityce Prywatności
Zaakceptuj cookies na tej stronie


Pośrednictwo wizowe Bilety lotnicze Referencje naszych klientów Opinie klientów Relacje z naszych wypraw
Biuro podróży przyjazne zdrowiu turysty











Specjalności regionalne
Z związku z wieloma etnicznymi grupami zamieszkującymi Filipiny istnieje wiele odmian kuchni regionalnej. Ilocanos, mieszkańcy skalistego regionu Ilocos, który znany jest z diety bogatej w gotowane lub gotowane na parze warzywa i słodkowodne ryby, szczególnie upodobali sobie dania przyprawiane bagoong, sfermentowaną rybą często używaną zamiast soli. Ilocanos gotują w sezonie warzywa z bagoong monamon (pasta ze sfermentowanej sardeli). Do lokalnych specjalności należą miękkie białe larwy mrówek i „skacząca sałatka” – małe żywe krewetki. Ludy Igorot preferują pieczone mięsa, szczególnie z  bawoła domowego, kozy i dziczyznę. Z uwagi na swój łagodny, subtropikalny klimat, miasto Baguio wraz z otaczającymi je terenami górzystymi znane jest ze swoich płodów rolnych. Uprawia się tu owoce i warzywa umiarkowanej strefy (z których najlepszym przykładem jest truskawka), które nie udałyby się na niżej położonych regionach. Region znany jest również z przekąski zwanej sundot-kulangot. To kleisty rodzaj słodycza pozyskiwany ze zmielonego kleistego ryżu pomieszanego do smaku z melasą i podawany w muszlach pitugo z patyczkiem służącym do wydobywania lepkiej substancji.

Miasto Calasiao w prowincji Pangasinan jest znane ze swojego puto, rodzaju przygotowywanego na parze ciasta ryżowego. Pampanga jest kulinarnym centrum Filipin. Pośród specjałów wytwarzanych w Pampanga znaleźć można longganisa (orginalne słodko-ostre kiełbaski), kalderatang kambing (pikantną potrawkę z kozy) i tocino (wędzoną wieprzowinę na słodko). W kuchni Kapampangan regionalni kucharze używają każdego dostępnego im lokalnego produktu. Łączą wieprzowe policzki z podrobami, aby przygotować sisig. Uważa się że kare-kare wywodzi się z prowincji Pampanga.

Region Bicol znany jest z bardzo ostrej potrawy Bicol Express. Innym regionalnym specjałem z Bicol jest Natong lub Laing i Pinangat (wieprzowy lub rybny gulasz używany do nadziewania warstw liści taro). Prowincja Bulacan jest znana z chicharon (skóra ze świni) i ciastek z bulw i ryżu na parze przypominających puto. Jest to centrum Panghimagas – deserów, takich jak ciasto z brązowego ryżu albo kutsinta, sapin-sapin, suman, ciasto z manioka, halaya ube. Królewskim słodyczem są pochodzące z San Miguel w prowincji Bulacan, słynne mleczne cukierki z mleka wołu domowego - pastillas de leche, w opakowaniach “pabalat”. Cainta w prowincji Rizal, na wschód od Manili, jest znana z filipińskich ryżowych ciast i puddingów. Są one zwykle polewane z wierzchu „latik”, kruchą i suchą mieszanką mleczka kokosowego i brązowego cukru. Bardziej nowoczesną i mniej czasochłonną alternatywą dla latik są płatki kokosowe opiekane na patelni.

Miasto Antipolo, położone na średniej wysokości  pasma górskiego Sierra Madre słynie z produktów z nerkowca. Prowincja Laguna znana jest z ciasta buko i panutsa (orzeszki ziemne sklejone melasą). W prowincji Batangas znajduje się jezioro Taal, masa wody otaczająca wulkan Taal. W jeziorze występuje 75 gatunków ryb słodkowodnych. Pośród nich występują jedne z najrzadszych na świecie caranx i sardynka słodkowodna. Te ryby stanowią  miejscowe przysmaki. Batangas znana jest również ze swojej specjalnej kawy, kapeng barako. Cebu jest znane z lechon. Lechon przygotowany na sposób Cebu, także znany jako „Inasal” w Visayan, charakteryzuje się chrupiącą skórką i wilgotnym soczystym mięsem o unikatowym smaku mieszanki przypraw. Cebu znane jest także ze słodyczy takich jak suszone mango oraz tarty z mango i karmelu.

Dalej na południe w Mindanao, potrawy Sulu i Tawi-Tawi pełne są zapachów Południowo-Wschodniej Azji:  kurkumy, kolendry, trawy cytrynowej, kminku i chilli – wielu z tych składników nie używa się za często w kuchni filipińskiej (poza regionem Bricol, gdzie do woli stosuje się chilli). Wolna od hispanizacji, kuchnia miejscowych ludów Moro i Lumad z Mindanao i archipelagu Sulu znacznie różni się od kuchni spotykanej w całych Filipinach. Ma ona więcej wspólnego z bogatą i ostrą kuchnią Malajów z Malezji, Brunei i do pewnego stopnia z kuchnią z Sumatry i Indonezji. Dobrze znanymi daniami regionu są Satti i Ginataang manok (kurczak gotowany w mleczku kokosowym).

 



Orient Travel Sp. z o. o.

tel. 32 78 58 075, tel. 505 422 377, fax. 32 78 58 076, infolinia. 801 011 081, e-mail: office@orientravel.pl

siedziba/registered office: ul. Warszawska 36, 40-010 Katowice, POLAND
zarejestrowana w Sądzie Rejonowym w Katowicach Wydział Gospodarczy KRS 0000346859
NIP/tax reg. no.: 9542693582 REGON/company reg. no.: 241490434
Kapitał zakładowy/share capital: 55 000 zł

Strona Główna | O Firmie | Wycieczki | Oferta | Kontakt | Nasi agenci | Dla agentów
Copyright © 2006-2016 | Wszelkie prawa zastrzeżone dla Orient Travel | shudokanaikido.pl

Historia Chin | Geografia Chin | Klimat Chin | Ludność Chin | Chińska Kuchnia | Chiny - Wskazówki dla podróżnych | Historia Filipin | Geografia Filipin | Klimat Filipin | Ludność Filipin | Filipińska Kuchnia | Filipiny - Wskazówki dla podróżnych
Historia Indii | Geografia Indii | Klimat Indii | Ludność Indii | Indyjska Kuchnia | Indie - Wskazówki dla podróżnych | Historia Japonii | Geografia Japonii | Klimat Japonii | Ludność Japonii | Japońska Kuchnia | Japonia - Wskazówki dla podróżnych
Historia Tajlandii | Geografia Tajlandii | Klimat Tajlandii | Ludność Tajlandii | Tajska Kuchnia | Tajlandia - Wskazówki dla podróżnych

Chiny wycieczki dla firm | Chiny incentive | Chiny wyjazdy motywacyjne | Chiny wycieczki objazdowe | Wycieczki Indie | Wycieczki do Indii | Wycieczki Sri Lanka

experiencepoland.eu | Wynajem samolotów | Wizy do Indii | Wizy do Rosji | Stronę obsługuje studiotomcom.pl