Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz w każdej chwili określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Przeczytaj więcej w Polityce Prywatności
Zaakceptuj cookies na tej stronie


Pośrednictwo wizowe Bilety lotnicze Referencje naszych klientów Opinie klientów Relacje z naszych wypraw
Biuro podróży przyjazne zdrowiu turysty











POŚREDNICTWO WIZOWE

 

 

Tajwan zniósł obowiązek wizowy dla obywateli polskich - do 90 dni pobytu.

 

 

 

 

Wymagany jest paszport ważny przez 6 miesięcy, czasami konieczne jest okazanie biletu powrotnego lub wydruku rezerwacji. Ruch bezwizowy nie obowiązuje w przypadku osób z paszportem tymczasowym: konieczne jest wyrobienie wizy jednokrotnej wizy 30-dniowej (Na Międzynarodowym Lotnisku w Taoyuan wizę taką wydaje znajdujące się tam Biuro Wizowe, zaś na Międzynarodowym Lotnisku w Kaohsiung można uzyskać tymczasowe pozwolenie na wjazd - temporary entry permit, na podstawie którego w ciągu 3 dni trzeba wyrobić wizę w Biurze Spraw Konsularnych).


Zwolnienie z  wizy
Tajwan

  

W przypadku ruchu bezwizowego nie ma możliwości przedłużenia pobytu. Osoby, które mają zamiar na Tajwanie pozostać przez okres dłuższy niż 90 dni muszą posiadać ważną wizę, którą uzyskać można w Biurze Gospodarczym i Kulturalnym Tajpej w Warszawie lub w innych tajwańskich placówkach zagranicznych. Alternatywnie przed upływem 90 dni można wyjechać na chwilę do jednego z sąsiednich krajów (np. Filipiny lub Malezja) – po powrocie na Tajwan każdorazowo można ponownie skorzystać z pobytu bezwizowego.


Wymagane dokumenty:

 

  • 2 fotografie (zdjęcie paszportowe - kolorowe, 3,5 cm x 4,5 cm, twarz na wprost, na białym tle)

 

Uwaga!

Zdjęcie musi być: 

    
    - nie starsze niż 6 miesięcy
    - długość twarzy (od czubka głowy do podbródka) powinna wynosić między 3,2cm - 3,6 cm
    - włosy nie mogą zasłaniać twarzy ani uszu
    - osoba na zdjęciu nie może mieć na sobie okularów z grubymi oprawkami

 

  • paszport

  • wypełniony formularz wizowy

  • kopia biletu lub rezerwacji lotniczej / promowej (w przypadku ubiegania się o wizę wielokrotnego wjazdu należy przedstawić bilety lotnicze / promowe dowodzące każdej planowanej podróży)

  • dokumenty potwierdzające cel wjazdu na Tajwan

  • rezerwacja hotelowa lub potwierdzenie innego miejsca zamieszkania

  • ubezpieczenie na czas pobytu na Tajwanie

  • wyciąg z konta bankowego, na którym muszą znajdować się środki pieniężne w wysokości co najmniej 1000 USD (lub ich równowartość w walucie) na każdy miesiąc pobytu

 

  • w przypadku obcokrajowców dodatkowym dokumentem niezbędnym do otrzymania wizy jest posiadanie karty stałego lub tymczasowego pobytu, karty obywatela Unii Europejskiej, bądź posiadanie zezwolenia na pracę lub na zameldowanie obcokrajowca na terenie Rzeczypospolitej. Kserokopię wyżej wymienionych dokumentów dołączyć należy do dokumentacji wizowej (oryginał do wglądu), plan pobytu na Tajwanie (dotyczy obywateli spoza Unii Europejskiej)

     

  • w przypadku zaproszenia od znajomej osoby konieczność okazania imiennego zaproszenia oraz kserokopii ARC i paszportu lub ROC ID tej osoby

     

Osoby ubiegające się o wizę, zobowiązane są do internetowego wypełnienia wniosku wizowego dostępnego na stronie Biura Gospodarczego i Kulturalnego Tajpej

Po wypełnieniu wniosku należy go wydrukować i podpisać. Tylko tak wypełnione wnioski będą przyjmowane w konsulacie.

 

Wniosek wizowy musi zawierać dokładne odpowiedzi na wszystkie zawarte w nim pytania.


W celu uzyskania wizy paszport powinien być ważny minimum 6 miesięcy od daty zakończenia wycieczki i posiadać 3 wolne strony na wklejenie wizy (strony nie muszą być obok siebie).

 

Wymagane dokumenty należy złożyć osobiście w Biurze Gospodarczym i Kulturalnym Tajpej. 

Wiza turystyczna przyznawana jest na okres maksymalnie 180 dni pobytu.

 

Termin oczekiwania na wydanie wizy: 

 

  • tryb zwykły - 3 dni robocze

  • tryb ekspresowy - 1 dzień robocze (24h)

 

Obliczając czas oczekiwania na wizę uwzględnić należy kilka dodatkowych dni na dostarczenie i odebranie dokumentacji, a także dni przyjmowania i wydawania dokumentów wizowych przez Biuro Gospodarcze i Kulturowe Tajpej.

  

  

Biuro Gospodarcze i Kulturalne Tajpej w Polsce - Dział Wizowy

ul. Emilii Plater 53, 00-113 Warszawa

 

  • poniedziałek 09:00 - 13:00

  • wtorek 09:00 - 13:00

  • środa 09:00 - 13:00

  • czwartek 09:00 - 13:00

  • piątek 09:00 - 13:00 

* Za wyjątkiem tajwańskich i polskich świąt. 

 

 

 


 



Orient Travel Sp. z o. o.

tel. 32 78 58 075, tel. 505 422 377, fax. 32 78 58 076, infolinia. 801 011 081, e-mail: office@orientravel.pl

siedziba/registered office: ul. Warszawska 36, 40-010 Katowice, POLAND
zarejestrowana w Sądzie Rejonowym w Katowicach Wydział Gospodarczy KRS 0000346859
NIP/tax reg. no.: 9542693582 REGON/company reg. no.: 241490434
Kapitał zakładowy/share capital: 55 000 zł

Strona Główna | O Firmie | Wycieczki | Oferta | Kontakt | Nasi agenci | Dla agentów
Copyright © 2006-2016 | Wszelkie prawa zastrzeżone dla Orient Travel | shudokanaikido.pl

Historia Chin | Geografia Chin | Klimat Chin | Ludność Chin | Chińska Kuchnia | Chiny - Wskazówki dla podróżnych | Historia Filipin | Geografia Filipin | Klimat Filipin | Ludność Filipin | Filipińska Kuchnia | Filipiny - Wskazówki dla podróżnych
Historia Indii | Geografia Indii | Klimat Indii | Ludność Indii | Indyjska Kuchnia | Indie - Wskazówki dla podróżnych | Historia Japonii | Geografia Japonii | Klimat Japonii | Ludność Japonii | Japońska Kuchnia | Japonia - Wskazówki dla podróżnych
Historia Tajlandii | Geografia Tajlandii | Klimat Tajlandii | Ludność Tajlandii | Tajska Kuchnia | Tajlandia - Wskazówki dla podróżnych

Chiny wycieczki dla firm | Chiny incentive | Chiny wyjazdy motywacyjne | Chiny wycieczki objazdowe | Wycieczki Indie | Wycieczki do Indii | Wycieczki Sri Lanka

experiencepoland.eu | Wynajem samolotów | Wizy do Indii | Wizy do Rosji | Stronę obsługuje studiotomcom.pl